Schoorsteen De Holland in een modern jasje

Schoorsteen De Holland in een modern jasje
Begin september startte een nieuwe fase voor de reconstructie van de schoorsteen voor gebouw De Holland. De vierde groep studenten bracht een bezoek aan het gebouw en kregen een rondleiding van directeur Tijs van Ruiten. Deze projectgroep gaat de komende periode werken aan de constructieve uitwerking van de krans en de bekleding van de schoorsteen.

De wens is om het originele ontwerp van de schoorsteen uit 1859 terug te plaatsen op het gebouw De Holland. Zo komt het monument weer helemaal terug in zijn oude staat maar wel in een modern jasje. Het nieuwe ontwerp is door een eerdere projectgroep uitgewerkt, net als de berekeningen voor de constructie van de schoorsteen.

De nieuwe schoorsteen wordt gemaakt van moderne materialen. De constructie bestaat uit een stalen buis die omkleed wordt met lichtgewicht betonstenen die dezelfde structuur en afwerking hebben als de gevel van gebouw De Holland. De krans van de schoorsteen zal net als vroeger versierd worden met letters. Omdat het nieuwe ontwerp in een modern jasje is gestoken wordt er gebruik gemaakt van ledverlichting op de belettering.

De uitwerking van dit project is een voorbeeld van hybride onderwijs, een samenwerking tussen studenten van verschillende opleidingen en niveaus. Het Da Vinci College (MBO) en De Rotterdamse Academy (HBO) hebben dit praktijkproject in het curriculum op zich genomen.

De voorgaande projectgroepen hebben zich gericht op steeds één onderdeel van het ontwerp van de schoorsteen. Nadat de belettering en de krans zijn ontwikkeld, zullen de verschillende onderdelen worden samengevoegd en kan de uitvoeringsfase beginnen.