MOOI - voor het onderwijs gemaakt

In de enorme collectie van het Onderwijsmuseum bevinden zich tal van bijzondere voorwerpen, topstukken. Leermiddelen gemaakt voor het onderwijs. Bijzonder vanwege hun schoonheid of omdat ze uniek zijn, zoals een oorspronkelijke illustratie voor een schoolplaat. Zoiets is ook bijzonder omdat het een voorloper is van een serieproductie of omdat het veelvuldig werd gebruikt in het onderwijs en daarom voor veel mensen herkenbaar is.

Een van deze bijzondere objecten is een gelakte houten kist met glazen kristallen modellen. Deze modellen zijn bekende meetkundige figuren zoals de tetraëder, de hexaëder en de octaëder. De handgemaakte glazen voorwerpen werden als  leermiddel gebruikt bij verschillende schoolvakken, zoals wiskunde, meetkunde, natuurkunde, aardrijkskunde en tekenen. De houten kist komt van de Rijks HBS in Groningen. In onze tijd wordt aan kristalvormen in het onderwijs nauwelijks aandacht meer besteed.

De tentoonstelling MOOI voor het onderwijs gemaakt laat in een open-depot opstelling de pareltjes van de collectie zien voor de historisch geïnteresseerde bezoeker, maar ook voor onderwijsbetrokkenen en docenten.

Fotografie: glasmodellen. Fotografie Jozef Rutte (DAF), collectie Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht.