De bijzondere modellen van dr. Auzoux
Na bijna 200 jaar, verbazen de dieren- en mensenmodellen van de Parijse arts Louis Auzoux (1797-1880) de toeschouwer nog steeds. Vooral hun detaillering en sprankelende beschildering is ongekend. Om deze reden zijn de bijzondere modellen van dr. Auzoux dan ook opgenomen in de tentoonstelling MOOI – voor het onderwijs gemaakt.
Al tijdens zijn studie in de geneeskunde, was Auzoux gefrustreerd om het feit dat er onvoldoende menselijke resten beschikbaar waren ter ontleding. Daarom begon hij met de productie van eigen ontleedbare modellen die keer op keer gebruikt konden worden. In 1828 zette hij, met financiële steun van de Franse staat, zelfs een fabriek op dat aan de lopende band anatomische modellen van papier-maché vervaardigde.
De introductie van papier-maché als boetseermateriaal was een radicale verandering ten opzichte van eerdere modelleringstechnieken. In vorige eeuwen, maakten anatomen en kunstenaars hun anatomische modellen met was. Hoewel anatomische details met wasmodellen zeer nauwkeurig konden worden weergegeven, was het materiaal erg duur en kwetsbaar. Papier-maché daarentegen is stevig genoeg voor de modellen die telkens opnieuw gebruikt kunnen worden en kostte nog geen tiende van de prijs van vergelijkbare wassen beelden.
Later begon Auzoux ook met het vervaardigen van modellen van dieren en planten. De uitvergrote slak in de tentoonstelling is hier een bijzonder voorbeeld van. Het is een compleet demontabel exemplaar dat uit 21 onderdelen bestaat. Zo wist Auzoux het onzichtbare zichtbaar te maken.
De bijzondere modellen van Auzoux waren uiteindelijk een enorm commercieel succes en werden gebruikt door scholen, universiteiten en ziekenhuizen, alsmede door particulieren die modellen kon huren tegen lage kosten.