Uitgelicht: Bonifatius velt een Donareik
Nog een beroemde missionaris, dit keer Bonifatius. Ook in de eerste helft van de 8e eeuw actief. Bonifatius wordt wel ‘de apostel der Germanen’ genoemd, hij was met name in Duitsland actief.
Kerstening, bekering dus, daar ging het om. En met die bekering het afzweren van allerlei heidense symbolen. De Donar-eik was er één van. Bonifatius vond de Donar-eik maar een stukje natuurverering en daarvoor was geen plaats binnen het Christendom.
Op deze Duitse schoolplaat zien we Bonifatius zelf de bijl in de eik zetten. De heidenen rechts kijken vertwijfeld toe. Vóór hen, een man met een mes. Hij stelt een druïde voor, een soort priester in de voorchristelijke beschaving. De geit, klaar voor de heidense rituele slachting, ligt er wat verlaten bij. Links figuren die al tot het ware christelijk geloof zijn gekomen. Er zouden er nog veel meer volgen: het omhakken van de Donar-eik geldt als het begin van de kerstening van Noord- en Midden-Duitsland. En Bonifatius? Met Bonifatius liep het slecht af. Hij werd op zijn oude dag in 754 bij Dokkum vermoord.