Kwartetten met Adolf

“Mag ik van jou, van ‘Der Führer und seine Soldaten’ (De Führer en zijn soldaten) de kaart ‘Der Führer an der Front’ (De Führer aan het front)?”  

“Ja, die heb je? Fantastisch!” 

“Mag ik dan van jou misschien ook, van ‘Der polnische Feldzug’ -(De Poolse campagne), ‘Eindringen in Warschau’ (De invasie van Warschau)?” 

Kwartetten in het Derde Rijk was van een heel ander kaliber dan het kwartetten van nu. In plaats van een ‘Dino- en Paardenweetjeskwartet’, speelden Duitse kinderen kwartet met het kwartetspel ‘Unser Deutsches Heer’ (Ons Duitse leger). In het kwartetspel werd het Duitse leger triomfantelijk weergegeven. Het spel werd vervaardigd in 1939 of 1940, in ieder geval na de Poolse invasie en vóór de inval in Denemarken en Noorwegen (april 1940). Het doosje bevatte 48 speelkaarten (12 kwartetsets) en een advertentiekaart voor andere spellen.  

De twaalf thema’s die centraal staan in dit kwartet zijn kenmerkend voor de periode na de Poolse invasie en voorafgaand aan de verdere expansie. Twee thema’s stellen de Westwall centraal, de verdedigingslinie in West-Duitsland die van Kleef aan de Nederlandse grens tot aan de Zwitserse grens liep. Ook aan de Poolse campagne zijn kaarten gewijd. Verschillende troepenregimenten zoals infanterie, cavalerie en bergtroepen hadden eigen kaartensetjes, samen met nieuwe technologieën en wapens. Scherpe zwart-wit afbeeldingen laten de complexiteit en diversiteit van het Duitse leger zien. Het kwartet toont hoe degelijk het leger in elkaar stak en geeft vertrouwen in het functioneren ervan.  

Er werden meer nationaalsocialistische kwartetspellen uitgebracht. Specifiek voor de jeugd bijvoorbeeld het ‘Vaterländische Jugendlieder’-kwartet. Met kleurrijke illustraties, een notenbalk en liedteksten konden kinderen nationaalsocialistische jeugdliederen verzamelen. Er zal ongetwijfeld vaak bij meegezongen zijn. Op de illustraties is de jeugd in het uniform van de Hitlerjugend te zien. Op alle afbeeldingen wordt kameraadschap en ‘goed gezelschap’ benadrukt.