Facebook is geen vrij platform
Waar houdt vrijheid op en begint censuur?
Internet kent geen wetgeving of regels. Een internationale speler als Facebook kan daardoor zijn eigen regels bedenken. Waar houdt vrijheid op en begint censuur?
Over de hele wereld maken miljoenen mensen gebruik van Facebook. Voor veel gebruikers draagt Facebook in belangrijke mate bij aan hun beeldvorming over tal van onderwerpen. Wat zij op Facebook zien, vinden ze normaal.
Maar Facebook censureert: het beleid is er bijvoorbeeld op gericht geen (vrouwelijk) naakt te tonen. Dat lot trof ook de beroemde foto van het naakte Vietnamese ‘napalm meisje’ Phan Thi Kim Phuc. Publicatie op Facebook was pas weer mogelijk na protest door de Noorse regering. Deze iconische foto uit de strijd tegen de Vietnamoorlog, zou die status nu niet meer kunnen bereiken. De censuur van Facebook staat het simpelweg niet toe.
Facebook draagt niet bij aan tolerantie en werkt actiegroepen tegen: het is geen vrij platform.
De censuur van Facebook stopt niet bij naaktfoto’s; ook uitingen van homosexuele liefde of bepaalde politieke uitingen, zoals van de Koerdische oppositie in Turkije, worden van het platform verwijderd. De censuur verschilt per land, waardoor Facebook een discutabele rol speelt op het gebied van overheidscensuur.
Facebook is niet consequent in het toepassen van censuur. Een politicus als Donald Trump beschikt op Facebook nog steeds over een platform waar hij onder het mom van vrijheid van meningsuiting haat, verdeeldheid en fake news mag verspreiden. Zonder waarschuwingen of disclaimers. Verzet komt uit onverwachte hoek: diverse bedrijven met een maatschappelijk agenda trekken zich terug van Facebook. Onder de hashtag #StopHateForProfit zullen bedrijven Coca-Cola, Unilever, Starbucks niet langer adverteren op het platform.