Nederland, Bananenrepubliek

Onderbuikgevoelens
‘Samen krijgen we corona onder controle’; een nationale campagne die er, samen met wet- en regelgeving, op gericht is de samenleving te beschermen tegen het corona-virus. Voor complotdenkers en hen, die niet in de pandemie geloven, aanleiding zich te verweren.

Nederland, bananenrepubliek
Op zondag 28 juni was het demonstraten door de rechter verboden bijeen te komen op het Malieveld om te demonstreren tegen de corona-wetgeving. Er werd direct een actie om bananen bij de rechtbank te leggen: ‘Nederland, bananenrepubliek’.

Ook werd het blauw/oranje format van de verkiezingsposter van de VVD aangepast: ‘De economie kan wel wat vrijheid en democratie gebruiken.’ ‘Vrijheid en democratie, zeker nu.’ Op een andere poster staan ‘minions’ te juichen om bananen: ‘Bananenrepubliek’ staat er tussen geschreven. Minions als volgzame, makke schapen die de overheid blind volgen.

Het zat tegenstanders van de maatregelen hoog: maar het is goed dat je in Nederland mág protesteren.

Onderbuikgevoelens op sociale media
De overheid heeft de plicht hiernaar te luisteren om vervolgens in dialoog met haar burgers de obstakels te overwinnen. Niet iedereen heeft daar vertrouwen in. Facebookpagina ‘Nederland is mijn land’ met bijna 100.000 volgers, postte recent een afbeelding met de tekst ‘In Nederland mag iedereen zijn mening geven. Behalve ... de Nederlanders zelf!’ Deze post is viral gegaan en zal voor een groot aantal Nederlanders als ‘nieuwsbron’ worden gezien.

Vaccins
Op dezelfde Facebookpagina ook een afbeelding drie vuisten in de lucht met de tekst ‘Together we’re strong’. De afbeelding verwijst naar de overheidsboodschap: samen krijgen we corona onder controle. Maar ‘als we dit pikken, dan wordt het prikken’. Rutte staat er lachend bij: ‘Landgenoten, jullie krijgen binnenkort allemaal een spuitje’. De afbeelding speelt in op de snelgroeiende anti-vaccinatiegroepen, op de anti-overheidshouding, op de ‘overdreven’ reacties op de coronapandemie. In de comments wordt de boodschap beaamd en versterkt met meer afbeeldingen die deze gedachte ondersteunen.

Dit soort controversiële afbeeldingen leveren veel likes, reacties en deelacties op. Daardoor kan een pagina groeien en inkomsten generen. Zo wordt anti-overheidssentiment verkocht voor eigen gewin – en verspreidt het haat en onrust.

Geloof niet alles wat je ziet of leest, zoek de bronnen, stel gerichte vragen.

Denk zelf na.