Podcast
Ons museum draagt de verantwoordelijkheid voor één van de grootste en mooiste onderwijshistorische collecties ter wereld. Er liggen duizenden verhalen in besloten, die we heel graag met jou delen. Beluister ze in onze podcast.
Geboorte van Nederland - In onze eerste podcastaflevering hoor je waarom het Nederlands onderwijssysteem zo uniek is in de wereld. Historisch en wijsgerig pedagoog Bas Levering gaat in gesprek met Jacques Dane, hoofd onderzoek en conservator in het Nationaal Onderwijsmuseum. Samen bespreken ze de ontwikkeling van het begrip ‘vrijheid’ in het onderwijs aan de hand van de van de tentoonstelling ‘1572: de Geboorte van Nederland’. Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan na het luisteren ons museum!
Stilte in de klas - In onze tweede podcastaflevering hoor je Professor Pieter Verstraete over stilte in de klas. We leven in een maatschappij waarin veel mensen het gevoel krijgen dat het steeds meer, drukker en sneller moet. De stilte lijkt een bedreigde diersoort te worden. Ook in de klaslokalen. Hoe gaan we hiermee om? En hoe gingen pedagogen zoals Jean-Baptiste de La Salle en Maria Montessori in het verleden om met de toen al aanwezige behoefte naar stilte?
Professor Pieter Verstraete schreef het boek Stilte in de klas, een geschiedenis van de pedagogische omgang met stilte op school. In de nieuwste podcast aflevering van het Nationaal Onderwijsmuseum gaat hij samen met hoofd onderzoek en conservator Jacques Dane in gesprek over de rol die stilte in het klaslokaal inneemt. Voor de volledige transcriptie klik hier
Natuur in de klas - Koekkoek stond bekend om zijn liefde voor de natuur. Ben jij bekend met de schoolplaten van illustrator Marinus Adrianus Koekkoek? De schoolplaten: In sloot en plas, het Naardermeer en Aan de rand der Kalahari hebben op vele generaties leerlingen indruk gemaakt. Maar rondom Koekkoek hingen lang ook geruchten dat hij in oorlogstijd voor de NSB getekend zou hebben. Wat is hier van waar? In deze nieuwe podcast zoeken we het uit. Voor de volledige transcriptie klik hier
Uitzondering op de regel"- Onderwijs aan schipperskinderen - Op doordeweekse dagen verplaatsen de meeste schoolkinderen zich tussen thuis en school. Lopend, steppend, fietsend of met de auto gebracht door de ouders. Maar wat als je huis steeds op een andere plek ligt en daardoor de afstand tussen huis en school steeds veranderd? Schipperskinderen zijn lang vrijgesteld van de leerplicht (1901). Dit veranderde in 1969 toen deze groep kinderen ook wettelijk naar school moest. Ze gingen daardoor vaak naar schippersinternaten aan de wal. Hoe was het om op zo’n internaat te verblijven? Hoe hebben de kinderen dat zelf ervaren? Beluister de podcast voor alle antwoorden.
Topstukken uit de collectie - de plak en de roe: Wil je meer te weten komen over de bijzondere voorwerpen uit onze collectie? Luister dan nu naar onze podcast! De nieuwste aflevering gaat over de schoolse strafmiddelen: de plak en de roe. Misschien herken je ze wel uit de sinterklaasliedjes: ‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’. De aflevering is nu te beluisteren.
Comenius - de wereld als leerschool: onderwijsvernieuwer Jan Amos Comenius (1592-1670) staat centraal. In Tsjechië wordt hij geëerd als groot denker en prijkt zijn beeltenis op bankbiljetten. In Nederland is hij minder bekend, en dat is zonde, want hij heeft een bijzondere band met ons land. Juist hier schreef Comenius zijn meest invloedrijke werken over opvoeding en onderwijs. Comenius was zijn tijd ver vooruit. Hij pleitte voor het afschaffen van lijfstraffen, invoeren van klassikaal onderwijs en leren met behulp van beelden—principes die de basis legden voor het moderne onderwijs.