Dag van het jonge kind
Op 23 november organiseert het Onderwijsmuseum de Dag van het jonge kind. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien opent deze dag, waarop we stil staan bij de taalontwikkeling van kinderen. Vanaf de groei tijdens de zwangerschap tot het moment dat het kind naar school gaat.
Een dag voor professionals werkzaam in het onderwijs, in de kinderdagopvang, bij consultatiebureaus en in de kraamzorg. Vanuit verschillende disciplines is kennis gedeeld over taalontwikkeling. Naast Prinses Laurentien is ook Sabine Hunnius, Hoogleraar Developmental Cognitive Neuroscience en werkzaam bij het Baby & Child Research Center, aan deze dag verbonden. Zij geven samen college over de eerste 1000 dagen van een kind. Daarnaast gingen de deelnemers zelf aan de slag met verschillende workshops, gegeven door bevlogen professionals.
Op initiatief van HKH Prinses Laurentien is in 2021 het programma Taalschatten van start gegaan. Een samenwerking van haar stichting Number five foundation met Stichting Lezen en Schrijven en Tilburg University. Taalschatten heeft tot doel de bewustwording over de rol van ouders in de taalverwerving van baby’s en jonge kinderen te vergroten. Daarbij richt het zich op ouders en het hele ecosysteem rondom gezinnen: van verloskundige tot basisschooldirecteur, van bibliotheek tot luierproducent en alles daartussenin.
De huidige tentoonstelling 'boom roos vis' in het Nationaal Onderwijsmuseum heeft een directe relatie met dit onderwerp. In deze tentoonstelling staat de ontwikkeling rondom leren lezen en leesplezier centraal. Dit leren lezen, en het leesplezier start al bij de geboorte. Naast de lezing en workshops is deze tentoonstelling dan ook druk bezocht.