Nieuwe samenwerking: Onderwijsmuseum en Wereldwijven ateliers lanceren handgemaakte etuis
In het Nationaal Onderwijsmuseum vieren we de kracht van taal en onderwijs. Daarom zijn we trots op onze samenwerking met Wereldwijven ateliers, een sociale onderneming in Dordrecht waar vrouwen uit de hele wereld samen handgemaakte producten maken, en ondertussen de Nederlandse taal oefenen.
Het idee ontstond na een bijzonder bezoek van 15 deelnemers van Wereldwijven ateliers aan het museum. Tijdens een rondleiding en workshop deelden zij verhalen over de eerste woorden die zij op school leerden schrijven, in verschillende talen en alfabetten. Dit inspirerende uitwisselingsmoment groeide uit tot een unieke samenwerking: samen hebben we een serie handgemaakte etuis ontworpen, geïnspireerd op de eerste woorden die we leren schrijven – in Nederland én daarbuiten.
De etuis, verkrijgbaar als platte pennenetui of gewatteerde variant met geborduurde woorden, zijn exclusief te koop in onze museumshop. "We vinden het belangrijk om samen te werken met Dordtse organisaties en zijn trots op dit unieke product, dat perfect past bij het Onderwijsmuseum," aldus Judith van Tongeren, verantwoordelijk voor de samenwerking vanuit het museum.
Ook Laura IJzerman van Wereldwijven ateliers is enthousiast: "In onze ateliers ontmoeten vrouwen met verschillende achtergronden elkaar. Terwijl ze samen borduren, haken en naaien, oefenen ze spelenderwijs de Nederlandse taal. Deze samenwerking laat zien hoe creativiteit en taal samenkomen."
Met deze etuis brengen we niet alleen de waarde van taal en onderwijs tot leven, maar ondersteunen we ook de missie van Wereldwijven ateliers om vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. We kijken ernaar uit om de samenwerking verder uit te breiden met nieuwe producten!
De handgemaakte etuis zijn vanaf nu verkrijgbaar in de museumshop van het Nationaal Onderwijsmuseum.
