Ludieke actie zet aanraking op de kaart

Afgelopen weekend trok de ludieke actie ‘Gewenste Intimiteiten’ veel aandacht in het centrum van Dordrecht. Voorbijgangers werden uitgedaagd na te denken over aanraking in de openbare ruimte: waar liggen je grenzen en wat zijn je verlangens? Met een speelse ‘Please Touch’-sticker werd het gesprek over gewenste aanraking aangewakkerd. Deze actie was de opmaat naar het Aanraaklab, een bijzondere workshop die op 14 februari in het Nationaal Onderwijsmuseum wordt georganiseerd.

Aanraaklab: kunst, wetenschap en aanraking

Op Valentijnsdag staat in het Nationaal Onderwijsmuseum de workshop Aanraaklab centraal, waar kunst en wetenschap samenkomen rond het thema aanraking. De workshop is een samenwerking tussen neurowetenschapper Birgit Hasenack en kunstenaar Allard Medema van het makerscollectief Circus Andersom. Het programma sluit aan bij de lopende tentoonstelling Aahhh...! Over lichaam, seksualiteit, gender en consent .

Waarom aanraking zo belangrijk is

We kunnen onze ogen dicht doen als we niets willen zien. We kunnen ook onze oren, neus en mond afsluiten als we iets niet willen horen, ruiken of proeven. Maar onze huid kunnen we niet uitzetten als we niet willen voelen. De huid is ons grootste, en wellicht ons meest sociale orgaan. Aanraking is essentieel voor ons welzijn: het vermindert stress, verlicht angst, doorbreekt eenzaamheid en werkt helend. Neurowetenschapper Birgit Hasenack benadrukt: Uit onderzoek blijkt dat fysieke aanrakingen, zoals een knuffel, het vasthouden van een hand of een streling, een positieve invloed hebben op zowel onze lichamelijke als mentale gezondheid. Tijdens het Aanraaklab leren deelnemers waarom aanraking zo’n belangrijke rol speelt in ons leven.

Wat kun je verwachten?

De workshop start met een minicollege door Birgit Hasenack, die uitleg geeft over de invloed van aanraking op onze hersenen en ons gedrag. Vervolgens ga je, samen met Circus Andersom, aan de slag met unieke kunstprojecten zoals de Body Twister, om je grenzen en verlangens te verkennen.

De workshop op Valentijnsdag

De workshop vindt plaats op de meest affectieve dag van het jaar: Valentijnsdag. Deelnemers ervaren hoe aanraking kan bijdragen aan verbinding en welzijn. Deelname kost € 2 en tickets zijn verkrijgbaar via de website van het Onderwijsmuseum.