Kamer met kerstkribbe
Wist je dat vroeger rond kerst op veel rooms-katholieke scholen de prachtige schoolplaat 'Kamer met kerstkribbe' werd gebruikt? Deze plaat bracht het verhaal van het Kindje Jezus en een ontroerend verhaal over twee arme kindjes tot leven.
We zien hier een mooie kamer met vader, moeder, twee kinderen en grootmoeder. Het is een burgerlijk, rooms-katholiek gezin: boven de piano hangt een crucifix. In de deurpost staat de huishoudster met twee schamel geklede kinderen, die met grote ogen naar binnen kijken. Hoe kwamen ze daar? Deze kinderen, broer en zus, waren alleen thuis. Hun moeder was de straat op gegaan, op zoek naar voedsel voor haar kinderen, ‘die schreiden van honger en kou’. Moederziel alleen thuis vroeg het broertje aan het zusje of ’t Lieve Heertje vannacht zou komen. Ze gingen ook de avondkou in, ‘waar de sterren al glansden aan de blauwe hemel’, op zoek naar de kribbe. Bij een verlicht raam hoorden ze stemmen die een lied zongen: “Slaap zacht, aanvallig, hemels Wicht, / O, god’lijk Kind, slaap zacht.” Waren deze hemelse stemmen afkomstig van engeltjes? Ze duwden hun neusjes bijna plat tegen het raam… “daar lag het Kindje al, op ’n beetje stroo maar. Lief lachte Het, en Het stak de armpjes uit naar de kleintjes die er bij knielden en zongen. En daarboven stond ’n boom vol licht, en vol pracht.” De vrouw des huizes merkte de arme kindjes op en vroeg wat ze wilden. Het Kindeke Jezus zien, was hun antwoord. “En wat wil je dan bij ’t Kerstkindje doen?” – “Ach! snikte ’t stemmetje, ik wilde Het brood vragen voor moeder en voor ons.” De arme kinderen werden onthaald op melk, brood en koek. Het eind van het verhaal is dat de arme kinderen met snoepgoed terug naar huis gaan en dat er de volgende dag een mand vol voedsel bij het arme, vaderloze gezin werd afgeleverd – “Van ’t Kerstkindje.” En het Kindeke Jezus had niet slechts voor de kerstdagen gezorgd: “Want de goede vrouw die de kinderen zo vriendelijk had binnengelaten, zorgde ook verder dat de moeder genoeg kon verdienen, zoodat er voortaan geen armoede en gebrek meer heerschten in ’t kleine woninkje.”
Vlak voor Kerstmis werd op veel rooms-katholieke scholen die gebruik maakten van de taalmethode In nieuwe richting(1914) van B.G. Albertus en B.F. Martens, beiden behorende tot de onderwijscongregatie van de Broeders van Maastricht, de schoolplaat “Kamer met kerstkribbe”, van de katholieke illustrator Paul Geldorp (1872-1939) voor de dag gehaald. In het bijbehorende leerlingenboekje, Vertelling en versjes, wordt stukje bij beetje de geschiedenis van het Kindeke Jezus in de kribbe – rechts, onder de kerstboom, het middelpunt van de schoolplaat – verteld. Maar ook het verhaal van de twee arme kindertjes, die kou lijden en honger hebben. En ze werden gered door het Kindeke Jezus.